Met de aanwas van een generatie van relatief rijke gepensioneerden wordt ook wonen in het buitenland populairder. Inmiddels bivakkeert één op de tien mensen met een AOW-uitkering buiten Nederland.

Wonen in het buitenland heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen onder AOW-gerechtigden. Eind 2013 woonden ruim 320 duizend AOW’ers in het buitenland. Dit op een totaal van 3,2 miljoen uitkeringsgerechtigden, ofwel: 10 procent.

Dit blijkt uit maandag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Sociale Verzekeringsbank.

Vijf jaar eerder waren zaten er nog ruim 260 duizend mensen met een AOW-uitkering in het buitenland, ruim negen procent van het totaal.

Van de top 10- landen buiten Nederland met de meeste AOW’ers namen vooral Frankrijk (plus 43 procent), Groot-Brittannië (plus 33 procent) en Duitsland (plus 26 procent) in populariteit toe. In absolute getallen zitten de meeste Nederlandse AOW’ers in België, Spanje en Duitsland.

(klik voor uitvergroting)

aow buitenland

Uit gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) blijkt dat vorig jaar 31,5 miljard euro naar in Nederland wonende AOW’ers ging en 1,2 miljard euro naar AOW’ers die in het buitenland woonden.

Meer pensionado's, hogere uitgaven AOW

De uitgaven aan AOW-uitkeringen zijn sinds 2008 met bijna een kwart gestegen tot 32,7 miljard euro in 2013.

De stijging van AOW-uitgaven gaat bijna gelijk op met de groei van het aantal uitkeringsgerechtigden en is dan ook het gevolg van de vergrijzing. In 2011 gingen de eerste babyboomers met pensioen.

De uitgaven stijgen niet alleen door de vergrijzing, maar ook doordat de AOW-uitkeringen over het algemeen twee keer per jaar worden aangepast aan de inflatie (per 1 januari en per 1 juni).

Vorig jaar is de AOW-gerechtigde leeftijd met 1 maand verhoogd naar 65 jaar en 1 maand. Zonder deze verhoging zouden de uitgaven aan AOW-uitkeringen in 2013 ongeveer 0,2 miljard euro hoger zijn uitgekomen. Dit effect komt elk jaar terug en zal bovendien toenemen naarmate de AOW-leeftijd verder omhoog gaat. In 2014 is de AOW-leeftijd verhoogd naar 65 jaar en 2 maanden.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Nieuw leenstelsel studenten: dit wil Bussemaker invoeren

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl